ratten en muizen

Geef ratten en muizen geen kans

Kun je ziek worden door muizen of ratten?

Muizen en ratten kunnen niet alleen een plaag worden in huis of bedrijf, maar ze veroorzaken ook ziektes waar je liever niet mee te maken krijgt. Vrijwel iedereen heeft wel eens een muis in huis gezien. In de winter zoeken muizen de warmte van huizen op, niet alleen voor het vinden van behaaglijk onderdak achter muren en tussen plafonds, maar ook omdat er in huizen vaak etensresten te vinden zijn. Als muizen eenmaal besloten hebben om te blijven, planten ze zich snel voor. Ze bouwen nesten en voeden hun jongen op. Na een korte tijd kan de aanwezigheid van een paar muizen de voorbode blijken te zijn van een grote muizenplaag. Muizen kunnen ook ziektes overbrengen. Bekend is bijvoorbeeld het hantavirus. Het virus zit in de uitwerpselen van muizen en verspreidt zich via stof in huis. Om er zeker van te zijn of u muizen of ratten in huis heeft en of deze een gevaar voor de gezondheid zijn, kunt u een onderzoek laten doen door Strooming. Zij kunnen dan ook adviezen geven over hoe je het beste kunt omgaan met dit ongedierte. Muizen en ratten moeten namelijk altijd bestreden worden. Neem een kat om een muizenplaag te voorkomen. Wilt u geen kat? Laat muizen dan bestrijden door een specialist.

Ratten in huis. Hoe kun je ze bestrijden?

Ratten zijn zo mogelijk nog veel gevaarlijker dan muizen. Als je een rat in huis tegenkomt, ga er dan vanuit dat er zich elders in je huis nog een stuk of tien verschuilen. Onderneem daarom direct actie. Neem contact met de bestrijdingsdienst op om ratten effectief te laten bestrijden. Ook als je uitwerpselen van ratten vindt, wijst dit erop dat er ratten in je huis verscholen zitten. Ratten brengen ziektes over en zijn niet te verjagen door een of twee enkele huiskatten. Op oude boerderijen komt het wel voor dat grote groepen katten een rattenplaag weten te voorkomen omdat grote groepen katten samenwerken om ratten te vangen, maar de gewone huiskat staat er vaak alleen voor en kan een rat niet aan. Ratten zijn brutaal en intelligent, ze bijten de kat en ook de kat kan dan vervolgens ziek worden. Kunnen mensen ook ziek worden van ratten? Helaas is dat inderdaad niet ondenkbaar.

Ziek door ratten?

Ratten brengen verschillende ernstige ziektes over. Ratten kruipen van oudsher door riolen en het zijn echte scharrelaars. Ze kruipen door afval en ze eten alles, ook bedorven etensresten, vlees en ander afval. Daarom dragen ze gevaarlijke bacteriën bij zich, zoals salmonella en bacteriën die de ziekte van Weil kunnen veroorzaken. In landen waar ratten een plaag zijn worden veel mensen ziek door de aanwezigheid van ratten. Onvoldoende hygiënische omstandigheden maken dat ratten overal aan kunnen zitten en overal rond kunnen lopen. In de middeleeuwen stierven 25 miljoen mensen in Europa aan de pest. Hoewel wetenschappers nog twijfelen over de precieze oorzaak, gaan ze er wel vanuit dat ratten een cruciale rol gespeeld hebben in de verspreiding van de zogenaamde zwarte dood. Meer weten over ziektes door ratten lees meer in dit artikel: ziek door ratten.

Hantavirus en rattenbeetziekte

Bepaalde virussen, zoals het hantavirus, worden ook nu nog door ratten verspreidt en ratten kunnen de zogenaamde rattenbeetziekte overbrengen. Bacteriële infecties kunnen tegenwoordig behandeld worden met antibiotica, virale infecties kunnen niet behandeld worden met antibiotica. Alle virussen en bacteriën die door ratten worden overgebracht kunnen dodelijk zijn bij kleine kinderen of mensen met een zwakke weerstand. Ratten moeten altijd bestreden worden in huis om een gevaarlijke rattenplaag te voorkomen.


Geplaatst

in

door

Tags: