Duurzaamheid is een begrip dat je alsmaar meer hoort. Het aantal mensen die duurzaam wonen belangrijk vinden, is dan ook sterk aan het stijgen. We kozen al voor zonnepanelen om zelf energie op te wekken, we sorteren onze afval heel zorgvuldig, we hebben onze oude lampen vervangen door LED- of spaarlampen en we gaan zuinig om met ons drinkwater. Toch zijn er nog een aantal bronnen die we kunnen aanboren om nog meer aandacht te besteden aan duurzaamheid.

Een groene stadswoning: is dit mogelijk?

De term ‘groene stadswoning’ klinkt vrij contradictorisch. Toch is het perfect mogelijk om ook in de stad voor groen te kiezen. Veel groen in huis brengen is gezond, dat is al lang bewezen. Maar met planten kun je heel wat meer dan alleen je psychische gezondheid een handje helpen. Efficiënt omgaan met planten in en rond je stadswoning maakt van je huis een groene stadswoning.

Heel wat mogelijkheden

Duurzaam wonen houdt onder andere in dat je zoveel mogelijk zelfbedruipend bent. In een klein stadstuintje kun je zelf wat groenten en fruit te telen. Maar zelfs al heb je maar een klein balkonnetje, ook daar kun je al een en andere zelf kweken. Denk maar aan een tomatenplant die je in een grote bloempot kweekt. Of zaai sla in een bloembak. En natuurlijk mag je je eigen kruidentuintje niet vergeten. Dit kun je horizontaal in rekjes aanleggen. Op die manier neemt het niet veel plaats in. Je zult versteld staan van de opbrengst. Je keukenafval kun je composteren en er nieuwe potgrond van maken voor je plantjes!

De ultieme groene stadswoning

De ‘die hards’ gaan nog een stuk verder in duurzaam wonen. Je kunt bijvoorbeeld planten gebruiken om je huis te isoleren. Denk hierbij aan het aanleggen van een groen dak. Planten zorgen voor een natuurlijke isoleerlaag. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kies je voor je stadswoning voor een groene gevel. Planten die op een professionele manier aangebracht zijn, isoleren je muren! En ze zijn nog decoratief ook.

Als je veel groen in de stad brengt, is dat goed voor je geestelijke gezondheid. Het geeft rust, het brengt vlinders en vogels naar jouw omgeving en het zorgt voor extra zuurstof. Draag je steentje bij en ga voor duurzaam wonen door voor een groene woning te kiezen!