Doe het zelf: buiten tafel maken

Je wilt je eetplaats verleggen naar buiten: naar je tuin, je terras of je buitenkeuken? Dan kun je perfect zelf een buiten tafel maken. Wat heb je hier allemaal voor nodig en hoe ga je te werk? Wij zochten voor jou alvast een en ander op, we geven hier een paar tips en zochten hoe je best aan de slag kunt.

Ontwerp je buiten tafel

Uiteraard heb je eerst een goed ontwerp nodig. Schets ruwweg hoe je tafel er zal uitzien. Wat zijn de afmetingen: hoogte, lengte en breedte. Welk onderstel wil je? Ga je voor hout of kun je zelf een metalen onderstel lassen? Het kan allemaal. Ga daarna in detail je ontwerp uitwerken. Voor het blad kies je bijvoorbeeld houten planken of balken die je aan elkaar vastmaakt. Of wil je vintage of industrieel doen en bijvoorbeeld een oud tafelblad of een deur als tafelblad nemen? Prima, maar zorg er wel voor dat het heel egaal is. Zo niet moet je ze schaven en schuren tot er geen oneffenheden meer zijn. Ga je toch zelf een blad maken? Bereken dan hoeveel hout je nodig hebt. Doe hetzelfde voor de poten. Als je kiest voor houten poten, bepaal dan hoe lang en hoe dik ze moeten zijn. Ga je hout kopen en zaag je het zelf? Of je kunt het laten zagen. Uiteraard kies je hout dat weerbestendig is. Kies teak of het minder dure en toch ook zeer sterke douglas hout. Dit hoeft niet echt behandeld te worden, maar het kan wel. Zo geef jij je tafel de look die jij zelf wilt.

Welk materiaal heb je nodig?

Eens je weet wat je nodig hebt aan hout en/of metaal, dan kun je tot de aankoop overgaan. Denk ook aan schroeven en/of spijkers. Of wil je voor je rustieke tafel houten tappen om je schroeven te verbergen? Ook dit is een prima idee. Denk ook aan verbindingsijzers. Zo kun je bijvoorbeeld hoekijzers via Bouwbestel online aankopen. Kies de juiste verankeringsijzers zodat je tafel perfect stabiel staat. Om je ijzers te beschermen heb je een beetje roestwerende verf nodig.

En nu aan de slag

Waarschijnlijk moet je niet zo lang wachten op je materiaal en kun je snel aan de slag. Gemakshalve begin je met je tafelblad. Daarna maak je het onderstel en plaats je de poten in de correcte positie. Plaats nu het blad op het onderstel en maak het aan elkaar vast. Nog even opschuren, eventueel beitsen of verven en je buiten tafel is klaar!


Geplaatst

in

door

Tags: