tl armatuur

De beste LED verlichting

De afgelopen jaren hebben we een enorme groei gezien van de verschillende soorten LED verlichting. Uiteraard is dit ingezet door het verbod op gloeilampen, maar ook is de populariteit te danken aan het feit dat bijna elke vorm van verlichting tegenwoordig in een LED variant te vinden is, van TL-armatuur, tot sfeerverlichting voor in de woonkamer. Daarnaast is LED natuurlijk erg energiezuinig, wat dan weer goed past in het hedendaagse plaatje van duurzaamheid. LED heeft echter ook nog andere voordelen, welke dat zijn lees je hieronder.

Passend voor elk armatuur

De meeste led lampen worden zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan de armatuur nodig voor het vervangen van de lichtbron. Sinds dit is ingevoerd zien we dat steeds meer lampen worden vervangen door LED verlichting. Vooral op zakelijk gebied, zoals in een winkel, kan het omzetten van armaturen een dure grap zijn. Nu er voor bijna elk armatuur een LED lamp te vinden is, is dit dus niet meer nodig.

Lage verbruik

Een van de meest bekende voordelen van LED verlichting is natuurlijk het lage stroomverbruik. Dit was de reden voor veel bedrijven om op LED over te stappen en daardoor ook steeds meer particulieren voor dit type verlichting kiezen. Gemiddeld is een LED lamp ongeveer 10 keer zo zuinig als een halogeenlamp. Hierdoor kun je een 50W halogeenlamp vervangen door een 5W LED, waardoor de investering direct terug wordt verdiend.

Nieuwe toepassingen van LED verlichting

Een van de nieuwste toepassingen van LED is die in computer- en tv-schermen. Doordat het zo ontzettend compact is, is deze vorm van verlichting voor een hoop dingen toepasbaar. Zo kwam het als eerste op de markt als indicatie verlichting op apparaten, maar ook in verkeerslichten. Pas veel later zijn daar andere soorten LED bijgekomen die erg goed de sfeer en kleur van een traditionele lamp kunnen evenaren.

Veilige lichtbron

Aangezien LED verlichting bijna niet opwarmt, maakt dit het een bijzonder veilige lichtbron. Het wordt dan ook toegepast op plekken waar het met een normale lamp niet zou kunnen. Denk daarbij aan de verlichting inbouwen in kasten of onder je bed. Dit geeft een fijne sfeer, die dus ook nog eens veilig is.

Doordat er in LED lampen geen kwetsbare materialen zitten zoals een gloeidraad, gaan deze veel minder snel defect dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Dit zorgt er weer voor dat de lampen voor bepaalde doelen kan worden gebruikt waarbij de lamp veel schokken te verduren krijgt, zoals in een auto. Dit heeft de LED verlichting pas echt een boost gegeven.


Geplaatst

in

door

Tags: