Bankirai planken, de nieuwe trend bij het gebruik van hout in je tuin

Bankirai is een zeer duurzame, harde en sterke hardhout, uitstekend geschikt voor dekkingsconstructies, waaronder hardhouten vloeren, schuttingen en houten daken. Met een mix van warme kleuren zoals goudbruin, lichtbruin en lichtroodbruin biedt bankirai een uniek kleurenpakket dat prachtig in een natuurlijke omgeving past. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bankirai planken de nieuwe trend is bij het gebruik van hout in je tuin.

Bankirai heeft een grove, gelijkmatige textuur met middelgrote tot grote poriën. De kleur varieert tussen geelbruin, bruin en bleek roodbruin. Bankirai hout is goed bestand tegen het weer en wordt daarom vaak gebruikt als materiaal voor de buitenkant van gebouwen, zoals planken, buitenvloeren en vloeren. Het heeft een hoge splijtweerstand, buigsterkte, splijtvastheid en duurzaamheid en een levensduur van ongeveer 25 jaar. Daar komt bovenop dat het heel goed bestand is tegen een eventuele aantasting door chemicaliën en zuren. Dat maakt bankirai tot een houtsoort dat bij uitstek geschikt is voor buitentoepassingen zoals vlonders, schuttingen, terrasplanken en tuinmeubelen.

Wereldwijd beschikbaarbankirai

Bankirai bomen komen onder meer voor in het tropische regenwoud op het eiland Borneo. De planken zijn wereldwijd beschikbaar. Bankirai oftewel Shorea is een genus van ongeveer 196 soorten van voornamelijk regenwoudbomen, die behoren tot de familie Dipterocarpaceae. Het genus is vernoemd naar Sir John Shore, de gouverneur-generaal van de Britse Oost-Indische Compagnie van 1793-1798. Deze bomen zijn inheems in Zuidoost-Azië, van Noord-India tot Maleisië, Indonesië en de Filippijnen. In het westen van Maleisië en de Filipijnen domineert dit genus het uitzicht van de tropische bossen.

Economisch belangrijke bomen

De langste gedocumenteerde tropische angiosperm is een 88,3 meter lange Shorea faguetiana in het Tawau Hills National Park op het eiland Borneo. In dat park zijn er ten minste vijf andere soorten van het genus gemeten van meer dan 80 meter hoog. Het gaat om de S. argentifolia, S. gibbosa, S. johorensis, S. smithiana en S. superba. Borneo is ook de hotspot van Shorea diversiteit met 138 soorten, waarvan 91 endemisch zijn. Veel economisch belangrijke houtbomen behoren tot Shorea. Ze worden verkocht onder verschillende handelsnamen, waaronder balau, Filippijnse mahonie, lauan, lawaan, meranti, seraya en uiteraard bangkirai oftewel bankirai.

Ideaal voor buiten

Of je nu een patio wil maken in de tuin of op het balkon, een bankirai houten dek is een geweldige optie. Wat te denken van een van bankirai planken voor een dek in de tuin, rond de boomstammen of een houten dek met relingen? Wie een grote tuin heeft, kan kiezen voor een brede houten veranda van bankirai hout. De bankirai planken zijn erg makkelijk te gebruiken en het is prettig dat er keuze is uit verschillende tinten. Als de tuin op een helling ligt, is een trap-achtige structuur het meest geschikt. Voor de kleine binnenplaats is een houten dek ook een ideale optie. Dan kun je wellicht een comfortabele lounge opzetten. Uiteraard is er ook voor degenen die een kleine patio met houten vloeren willen opzetten ruime keus.

Bij het zwembad

Wie een zwembad in de tuin heeft, kan er heel goed een houten dek naast bouwen. Zo’n dek naast het zwembad ziet er elegant en uitnodigend uit. Het hout wordt, in
tegenstelling tot zand, niet te warm onder de zonnestralen en blijft ’s avonds vrij warm, in vergelijking met stenen tegels. Op het dek kun je makkelijk ligstoelen plaatsen en een comfortabele zithoek regelen. Breng de zonnige zomerdagen bij het zwembad door op een comfortabel bankirai-dek. In feite is bankirai één van de beste opties voor alle soorten vloeren in de tuin. Dit hout is een natuurlijk materiaal, niet giftig en ook visueel een betere optie dan tegels. Het is blijft jaren lang goed zonder dat het geschilderd hoeft te worden en raakt niet beschadigd bij hoge temperatuurverschillen.


Geplaatst

in

door

Tags: