Een mooi schilderij maakt een ruimte helemaal af, maar hoe kom je erachter welk schilderij het beste bij je interieur past? In dit artikel geven we tips en inspiratie over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is de reden dat je een schilderij wilt?

Dit is één van de belangrijkste vragen die je jezelf kan stellen voordat je een schilderij aanschaft. In welke ruimte wil je bijvoorbeeld een schilderij ophangen? In je woonkamer, slaapkamer, keuken enz. Dit kan heel bepalend zijn voor de sfeer. Een andere vraag die je jezelf kan stellen is in welke stijl je een schilderij wilt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een abstract, landelijk of kleurrijk schilderij. En wil dat het schilderij een echte blikvanger wordt of juist opgaat in het interieur? Als je deze vragen kunt beantwoorden kun je al iets gerichter zoeken naar een schilderij.

Tip; Probeer voordat je gaat zoeken naar een schilderij te bepalen in welke prijsklasse je wilt gaan zoeken.

Wat voor soort schilderij zoek je?

Het is belangrijk om een keuze te maken tussen de stijl van schilderijen, bijvoorbeeld tussen abstract schilderij, landelijk schilderij, figuratief schilderij enz. Dit hangt voornamelijk af van of je op zoek bent naar een statement of een eenvoudig schilderij.

Een ander belangrijk element is de grote van het schilderij. De grote van het schilderij is heel afhankelijk van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een brede wand? Dan kun je hier gemakkelijk een groot schilderij ophangen. Vooral bij foto schilderijen van landschappen, gebouwen en personen wordt vaak mooier in een uitvergroot formaat. Als je maar weinig ruimte hebt kun je beter kiezen voor een kleiner schilderij of meerdere kleine schilderijen bij elkaar.

Let ook goed op het kleurgebruik in je schilderij. Een bepaalde tint kan een gevoel oproepen bij mensen en is heel bepalend voor de sfeer in de ruimte. Vaak worden donkere kleuren gebruikt in de slaapkamer en lichtere kleuren in de woonkamer of keuken.

Keuze maken

Blijft het lastig om een keuze te maken? Een leuk idee is om  je eerst te oriënteren in een galerie of museum zodat je erachter komt welke stijlen er allemaal zijn en welke stijl het beste bij jou past. Als je nu alleen op zoek bent naar een simpel schilderij voor op je slaapkamer dan zijn er natuurlijk ook genoeg sites om je verder op te oriënteren naar een schilderij.

Er zijn dus veel vragen die je kunt beantwoorden voordat je een schilderij koopt. Iedereen heeft een ander smaak en niet iedereen vindt hetzelfde schilderij mooi, maar hopelijk kun je aan de hand van dit artikel een betere keuze maken in een schilderij.