Raamdecoratie is er tegenwoordig in een verscheidenheid aan opties. Er zijn houten jaloezieen, gordijnen, lamellen en nog veel meer. Er is uiteraard niet één juiste keuze; dat wat je voor je raam hangt moet functioneel zijn, maar zeker ook je smaak. Gelukkig heb je voor allebei deze elementen een ruime keuze en is er voor ieder wat wils. Zelfs voor ramen met een vreemde afmeting kun je jaloezieen op maat laten maken. Waar je dus vooral naar moet kijken is wat vind je mooi en wat levert het gewenste resultaat. Wil je alleen het licht tegenhouden, of moet de raamdecoratie ook een isolerende werking hebben? Wij helpen je hieronder de juiste keuze te maken.

Veel opties

Je hebt tegenwoordig raamdecoratie in allerlei soorten, maten en kleuren. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Probeer dan als basis kritisch te kijken naar de ruimte waarin je de raamdecoratie wil gebruiken. Hoeveel behoefte aan licht is er bijvoorbeeld in die ruimte? Over het algemeen heb je zoveel mogelijk licht nodig, behalve als het gaat storen, zoals zonlicht op je beeldscherm. Voor je dus gaat rondkijken, moet je eigenlijk voor jezelf al bepalen wat je van de raamdecoratie voor de gewenste ruimte verwacht.

Isolatie

Moet de raamdecoratie ook warmte vasthouden? Je hebt hier namelijk verschillende opties voor en deze kunnen er stuk voor stuk voor zorgen dat de warmte beter binnen blijft. Voor ramen met enkel glas of ramen waar een lichte tocht bij komt kan het verstandig zijn te kiezen voor gevoerde vouwgordijnen. Deze hebben een haast isolerende werking en zorgen ervoor dat je de warmte in huis vast kunt houden.

Kies raamdecoratie die bij de stijl van de ruimte past

Zorg dat je raamdecoratie bij je inrichting past en dat je niet te veel van die stijl afwijkt, anders kan de raamdecoratie juist extra opvallen, op een negatieve manier dan wel. Heb je bijvoorbeeld klassieke meubels in je woonkamer staan? Kies dan eerder voor de klassieke vouwgordijnen dan voor de moderne plissé gordijnen. Ga je voor een warme sfeer in huis? Zorg dan dat je de kleur van je raamdecoratie daarop aanpast.

Houd rekening met de ruimte

De gekozen raamdecoratie kan veel invloed hebben op de beleving van een ruimte. Zo kun je je gordijnen of jaloezieën gebruiken om bepaalde elementen van je ruimte te accentueren of om die juist op te laten gaan in de rest van je interieur. Gebruik bijvoorbeeld gordijnen met horizontale accenten om de breedte van je ruimte te benadrukken.

Privacy of niet

Denk goed na over de mate van privacy die je wil hebben. Wil je bijvoorbeeld dat je lekker beschut zit en weinig lichtinval hebt? Of wil je juist lekker veel licht en maakt een beetje inkijk je niet uit? Bij de meeste vormen van raamdecoratie kun je dit gemakkelijk zelf regelen, zoals bij plissé gordijnen of jaloezieën, maar het is toch een heel erg belangrijk punt om over na te denken.

Raamdecoratie voor kantel kiep ramen

Heb je kantel kiepramen in een van de ruimtes waar je raamdecoratie in wilt hangen? Vaak kun je hier niet in boren, omdat dit óf niet goed mogelijk is, óf ten koste gaat van de garantie. Er zijn tegenwoordig echter tal raamdecoraties verkrijgbaar die het heel makkelijk maken om toch raamdecoratie in je kantel kiep ramen te bevestigen. Zo zie je maar dat er voor elke stijl, smaak en functie raamdecoratie te vinden is.