lucht door open haard

Geuroverlast door openhaard kan meerdere oorzaken en oplossingen hebben

Er zijn weinig dingen die zo aan de sfeer in de woonkamer kunnen bijdragen als een fijne open haard. Zeker gedurende de koude wintermaanden waarin de dagen een stuk korter zijn dan gedurende de rest van het jaar, wordt bij menigeen in huis de open haard aangestoken om net wat extra sfeer te creëren, een welkome en warme aanvulling voor de feestdagen. 

Lekker een deken uitrollen voor het haardvuur om samen met je gezin op neer te ploffen, of fijn voor een intieme avond met je partner, terwijl je geniet van een goed glas wijn en een goed gesprek. Een open haard met een brandend vuur werkt hypnotiserend en is een gegarandeerde sfeermaker die iedere keer als het vuur ontstoken wordt garant staat voor een fijne gezellige avond. 

Een open haard zorgt voor sfeer maar geeft bij slecht onderhoud problemen 

Een haardvuur kan echter ook voor problemen zorgen. Het ontstaan van een openhaard lucht in huis kan voor vervelende effecten zorgen. Denk aan de geur van verbrand hout die in je meubilair en kleren trekt bijvoorbeeld. Het is een moeilijk te verwijderen lucht die soms wekenlang kan blijven hangen en je wooncomfort een stuk minder maakt. Als de rook van de open haard je woning intrekt, kan het daarnaast ook zorgen voor ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen. 

Het is daarom zaak dat je voordat je een open haard die maandenlang niet is gebruikt, zorgvuldig inspecteert alvorens je deze weer aan gaat steken. Een niet opgemerkt vogelnest dat in de luchtafvoerpijp is gevallen, slecht schoongemaakte roosters of niet goed geopende luchttoevoer kleppen kunnen de oorzaak zijn dat de rook van de open haard niet naar boven trekt richting de schoorsteen, maar juist je woning binnen trekt, met alle gevolgen van dien. 

Je kunt je open haard probleemloos gebruiken als je deze goed controleert

Er zijn echter meerdere manieren om je ervan te verzekeren dat je je openhaard probleemloos kunt blijven gebruiken, zonder dat je problemen ondervindt veroorzaakt door een openhaard lucht in huis. Zo dien je ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstoftoevoer is en dat de luchtinlaat en luchttoevoer kleppen goed geopend zijn. Het is fundamenteel dat deze goed schoongemaakt zijn, om op deze manier verstoppingen te kunnen voorkomen. 

Zorg daarnaast voor dat je hout gebruikt met maximaal 20% vocht en vermijd geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout, aangezien dit voor giftige rookgassen kan zorgen die je gezondheid parten kunnen spelen. Het is daarnaast erg belangrijk om er zeker van te zijn dat je niet meer hout in de open haard doet, dan deze aankan, want anders is er sprake van een onvolledige verbranding en kunnen er schadelijk stoffen in de ruimte komen. 

Geuroverlast kun je zelf verwijderen of je kunt experts inschakelen

Het is mogelijk om zelf een openhaard lucht in huis te verwijderen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld schaaltjes met azijn te plaatsen. Ook is het verstandig om de afzuigkap aan te zetten in het geval dat je huis zich onverhoopt vult met rook. Een goede ventilatie door deuren en ramen open te zetten zorgt er ook voor dat de geuroverlast een stuk minder wordt. Daarnaast kun je stofzuigen met een schone zak waarin waspoeder is gedaan, kaarsen aansteken en uitblazen, wierook gebruiken of leg mandarijnen, sinaasappels, citroenen en kruidnagels neer om vervelende geurtjes te elimineren. 

Mocht je desondanks nog steeds problemen hebben met een open haard geur, dan kun je natuurlijk ook de hulp van experts inroepen. Door middel van een ozonbehandeling die door gespecialiseerde technici wordt uitgevoerd, worden alle geuren in huis op moleculair niveau afgebroken. Door toepassing van deze techniek worden geuren omgezet in gezonde, reukloze zuurstof, zodat je niet langer last zullen hebben van een openhaard lucht of andere nare geuren. Bovendien worden op deze wijze ook schimmels en bacteriën vernietigd, wat je helpt om de lucht in je woning een stuk gezonder te maken!


Geplaatst

in

door

Tags: