dakkapel mogelijkheden

Dit zijn jouw mogelijkheden als je een dakkapel wilt laten plaatsen

Er zijn verschillende redenen te benoemen om een dakkapel te laten plaatsen. De belangrijkste reden is dat je zorgt voor een beter leefklimaat op de bovenste verdieping. Je zorgt immers voor meer lichtinval en creëert meer ruimte op zolder. De allereerste vraag die je jezelf moet stellen, is naar welk soort dakkapel je voorkeur uitgaat. Je hebt immers diverse mogelijkheden als je een dakkapel wilt laten plaatsen.

Dit zijn de verschillende soorten dakkapellen

Dakkapellen zijn er in verschillende soorten maatvoeringen en vormgevingen. Voor ieder dak is er wel een keuze te maken voor een geschikt dakkapel. De meest gekozen optie is een dakkapel met een plat dak. Dit zijn dakkapellen met een eenvoudige prefab constructie die vaak binnen één dag geplaatst kunnen worden. In veel gevallen heb je géén vergunning nodig om deze dakopbouw te laten plaatsen. Het grote voordeel van een dakkapel met een plat dak is dat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte.

Je kunt ook de keuze maken voor een dakkapel met een schuin- of puntdak. Naast de esthetische voordelen van deze optie is het goed te weten dat dit soort dakkapellen minder onderhoud vragen dan een dakkapel met een plat dak. Er hangt wel een hoger prijskaartje aan een dakkapel met een schuin- of puntdak en het plaatsen hiervan kost meer tijd. 

Materialen waarvan dakkapellen zijn gemaakt

Een andere keuze die je moet maken als je een dakkapel wilt laten plaatsen, heeft betrekking op het materiaal van deze dakopbouw. Ook met betrekking tot de materiaalkeuze heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dakkapel van hout, kunststof, polyester of zink. Ook met betrekking tot de dakbedekking zelf heb je een aantal keuzemogelijkheden. Voor dakkapellen met een plat dak wordt vaak gekozen voor EPDM, bitumen of polyester. Als er een dakkapel met een schuin dak wordt geplaatst, wordt er vaak gekozen om de dakbedekking van het dak aan te houden (zoals dakpannen of riet) om één geheel aan te houden. Als je het dakkapel laat plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf, zullen zij je uiteraard persoonlijk kunnen adviseren welke keuzes in jouw geval het beste zijn. 

Kosten voor een dakopbouw

De hoogte van de kosten voor een dakopbouw zijn uiteraard afhankelijk van de keuzes die je op dit gebied maakt. Als we onze blik werpen op de materialen, zien we dat een houten dakkapel vaak de voordeligste optie is. Het is wel goed om te realiseren dat dit materiaal wel een grotere onderhoudsbehoefte heeft en een minder duurzame keuze is dan bijvoorbeeld kunststof of polyester. Daarnaast heb je vaak diverse opties met betrekking tot de afwerking van de dakkapel. In de basis wordt een dakkapel wind- en waterdicht afgeleverd. Daarnaast worden aan de binnenkant gipsplaten gemonteerd tegen de zijkanten.

De betere bedrijven kunnen de dakkapel ook extra voor je isoleren en bieden een grote diversiteit aan afwerkingsmogelijkheden aan. Je kunt onder andere kiezen voor gestucte wanden, het plaatsen van een vensterbank, spotjes in het plafond of knieschotten om extra opbergruimte te creëren. In veel gevallen betaal je voor deze dakopbouw kosten niet de hoofdprijs en krijg je de beschikking over een dakkapel die je direct in gebruik kunt nemen en dat is wel zo praktisch.


Geplaatst

in

door

Tags: