Bij mensen die hun eigen woning met een hypotheek hebben gefinancierd kan de vraag of ze er goed aan gedaan hebben om de hypotheekrente wel of niet vast te zetten de hele looptijd parten spelen. Het is dan ook een belangrijke vraag die van grote invloed is op de hoogte van de totale hypotheek die je moet betalen. Voor beide opties zijn er zowel voor- als nadelen, dus je moet hier voordat je de hypotheek gaat afsluiten erg goed over nadenken.
Een variabele rente
De rente die aan de hypotheek is gekoppeld is altijd variabel. De hoogte van deze hypotheekrente hangt dan ook af van de rentes die op de geldmarkt worden berekend. Als deze rente gaat stijgen, dan zal ook de hypotheekrente meestijgen. Hetzelfde geldt als de marktrente daalt, dan daalt de hypotheekrente mee. Eigenlijk is de marktrente dus heel onvoorspelbaar. En juist deze onvoorspelbaarheid geeft veel hypotheeknemers de keus om hun hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast te zetten.
De rente niet vastzetten
Degenen die hun hypotheekrente niet vastzetten vinden het niet erg om enig risico te lopen. Het grote voordeel van niet vastzetten is dat als de marktrente daalt, zij dit direct in hun vaste lasten merken. De hypotheekrente zal dalen en je betaald dan ook minder hypotheeklasten. Daar tegenover staat weer het nadeel van een stijgende marktrente. De hypotheekrente stijgt mee en je hypotheeklasten zullen stijgen. Het is wel zo dat je bij het afsluiten van je hypotheek een bepaalde rente krijgt toegewezen. Als je kiest om je hypotheekrente niet vast te zetten, dan kun je ook profiteren van de laagst mogelijke rente op dat moment. Als voorbeeld kun je de hypotheekrente bij NIBC Direct bekijken. Hoe langer je je hypotheek vastzet, des te hoger je hypotheekrente.
De rente vastzetten
Kies je ervoor om de hypotheekrente vast te zetten, dan kies je meestal ook voor zekerheid en ontwijk je de onvoorspelbaarheid van de marktrente. Zet je de rente voor de gehele looptijd vast, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over de veranderende rente, want je betaald gewoon de rente, waarvoor jij die destijds hebt vastgezet. Ook als de hypotheekrente enorm gaat stijgen. Heb je bij het afsluiten van je hypotheek de rente laten vastzetten op een vrij hoog percentage? Dan heb je het nadeel dat je tijdens de rentevaste periode nooit zult profiteren van rentedalingen, hoe groot die dalingen ook zijn. Vooral als de rente langere tijd lager blijft, dan ben jij relatief duur uit met je hypotheek. Een ander nadeel is dat je bij het afsluiten van de hypotheek ook niet van de allerlaagste rente kunt profiteren. Zekerheid hebben kost nu eenmaal geld en dit zit verwerkt in een iets hogere rentepercentage.