Bij het inrichten van je woonkamer is het belangrijk goed na te denken over welke stijl je het liefst in je woonkamer zou willen zien. Woon je met iemand samen, dan is het niet onbelangrijk om samen ook het één en ander te bespreken voordat je begint met het inrichten. Heb je het liefst een ruimtelijke woonkamer of liever een warme en gezellige woonkamer? Zie hieronder stapsgewijs enkele woonkamer inrichten tips. woonkamer inrichten tips
Foto: Kunstvoorjou.nl

Begin met de meubels

Ga je de hele woonkamer opnieuw inrichten, bedenk dan eerst de stijl en kies vervolgens belangrijke elementen zoals de bank, kast, salontafel en tv-meubel. De decoratieve materialen volgen pas daarna omdat deze goed moeten aansluiten bij de inrichting van de woonkamer en niet andersom.

Kleur van de muren in de woonkamer

Kleur speelt een belangrijke rol bij de inrichting van de huiskamer. Dat is vaak een lastige klus omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Ga je bijvoorbeeld de muren schilderen, dan weet je ook nooit goed hoe de kleur uiteindelijk uitpakt. Vaak ziet de kleur er op de muur ineens een stuk donkerder of juist lichter uit. De accentmuur is tegenwoordig erg populair. Hierbij worden vaak 3 muren van de woonkamer in een neutrale kleur geverfd en wordt er bij één muur een accentkleur gebruikt. Dit kan trouwens ook een accentwand zijn, waarbij een bepaald soort behang met of zonder motief wordt gebruikt.

Het is aan te raden om bij het kijken naar een kleur voor in de woonkamer eerst naar de meubels te kijken. Heb je de meubels in een bepaalde stijl/ kleurstelling, dan kun je daar de kleur van de verf bij uitkiezen. De kleur van de verf kun je altijd nog aanpassen, de kleur van de meubels niet…

Let ook op dat kleuren vaak trendgevoelig zijn. Dit jaar is de kleur cobalt en oker erg populair, maar zijn deze kleuren over 2 jaar nog wel in? Door bijvoorbeeld één accentwand te gebruiken, kan de kleur mooi worden geaccentueerd, maar kan de kleur ook vrij eenvoudig weer worden veranderd naar een andere kleur door er een nieuwe laag verf of behang op aan te brengen.

Wanddecoratie

De decoratie aan de muren in de woonkamer is vaak erg bepalend voor de uitstraling van de woonkamer. Het mooie van wanddecoratie is dat je het vrij makkelijk kunt vervangen. Sommige mensen kiezen er voor om elk seizoen nieuwe wanddecoratie te gebruiken. Bij wanddecoratie kun je aan allerlei verschillende voorwerpen en items denken, waaronder bijvoorbeeld schilderijen. Veel mensen denken dat het aanschaffen van een schilderij erg duur is, maar er zijn allerlei manieren om op een voordelige manier mooie schilderijen aan de muur te hebben. Zo is er bijvoorbeeld een kunstuitleenservice, waarbij je maandelijks een klein bedrag betaald om kunst aan de muur te hebben. Daarnaast heb je ook websites zoals kunstvoorjou.nl waar je voor mooie bedragen erg mooie schilderijen kunt aanschaffen.

Ook canvasdoeken met persoonlijke foto’s zijn tegenwoordig steeds toegankelijker voor mensen. Leuke gezinsfoto’s of mooie vakantieplaatjes zijn erg leuk in de woonkamer en roepen meteen allerlei leuke herinneringen op. Ook souvenirs van verre reizen of vakanties zijn erg leuk om als wanddecoratie in de woonkamer toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan mooie Afrikaanse maskers, kleurrijke Peruaanse wandkleden etc.