De keuze van raambekleding heeft veel invloed op de sfeer in je kamer. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten raambekleding met allemaal voordelen en nadelen. Laten we hier eens kijken naar rolgordijnen
Wat zijn rolgordijnen
De naam zegt het al, rolgordijnen zijn gordijnen die oprollen. Aan de bovenkant van het raam zit een soort buisje waar het gordijn omheen is gerold. Met een touwtje kun je de gordijnen omhoog of omlaag doen.
De voordelen
- Je kunt rolgordijnen zelf plaatsen. De uiteinden worden met schroeven aan het raamkozijn bevestigd waarna je het opgerolde gordijn vast klikt.
- Makkelijk in gebruik. Door aan een koord of ketting te trekken haal je de gordijnen omhoog of omlaag.
- Zelf kiezen tot welke hoogte je het gordijn wilt laten zakken, daardoor heb je controle over hoeveel licht nog naar binnen kan komen.
- Rolgordijnen hebben een plat oppervlak waardoor ze makkelijk zijn schoon te maken. Ook vangen rolgordijnen weinig stof.
- Veel verschillende opties. Je kunt rolgordijnen kopen die verduisteren of juist wel licht door laten. Er zijn rolgordijnen die in een gleuf naar beneden worden geleid, waardoor er opties zijn voor een schuin dak of een kiep-kantelraam. Duo rolgordijnen zijn gemaakt met dubbel stof met strepen. Deze kun je op meerdere manieren gebruiken, namelijk open, gesloten of iets er tussen in. En je kunt sommige rolgordijnen elektrisch besturen met een afstandsbediening of je telefoon!
- Betaalbaar. Rolgordijnen zijn een relatief goedkope optie voor je raambekleding.
- Op maat te maken. Er zijn een aantal standaardmaten te koop, maar je kunt rolgordijnen ook op maar laten maken bij een winkel zoals Raamdecoratie.com.
De nadelen
- Een van de nadelen is dat de stof van een rolgordijn na een aantal jaar kan gaan verkleuren. Ze worden dan lichter van kleur waar de zon op schijnt. Dit is niet bij alle rolgordijnen zo, je kunt hier dus op letten al je een rolgordijn aanschaft.
- Rolgordijnen worden gezien als gordijnen met een goedkoop uiterlijk. Maar omdat er zo veel verschillende soorten en maten zijn, hoeft dat echt niet zo te zijn.
Rolgordijnen voor buiten
Je kunt rolgordijnen ook buiten plaatsten, deze noemen we dan screens. Deze houden warmte, zon en uv-straling tegen. Screens worden van andere materialen gemaakt zodat ze aanzienlijk minder verkleuren en waterafstotend zijn.
Rolgordijnen voor elke kamer
Een rolgordijn is dus een functionele en betaalbare optie om je ramen mee te bekleden. Je kunt lichtdoorlatende versie kiezen voor de woonkamer en keuken. De rolgordijnen zullen dan vooral privacy bieden. Op slaapkamers kun je kiezen voor een verduisterende optie. Zo blijft je slaapkamer ook in de vroege zomeruurtjes donker.