Tips voor warmtebehoud in huis

Tips voor warmtebehoud in huis

De winterperiode is in volle gang en dat betekent dat de verwarming vaak staat te draaien om het huis op een aangename temperatuur te houden. Helaas gaat er in Nederland veel warmte en energie onnodig verloren. De volgende tips helpen je om de warmte in je huis ook daadwerkelijk in eigen huis te houden.

1. Isolatie

Het allerbelangrijkste voor warmtebehoud is ervoor zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Hoe nieuwer de woning des te beter de isolatie. Is je huis vóór 1970 gebouwd? Dan is de kans aanwezig dat de woning niet tot weinig geïsoleerd is. Het is in zo’n geval verstandig om enkel glas voor dubbel glas te vervangen en de (spouw)muren, vloeren én het dak alsnog te voorzien van isolatie. Zo kan de warmte niet ontsnappen en blijft de woning langer op temperatuur.

2. Gordijnen

Indien je beschikt over gordijnen dan is het aan te raden om ze direct te sluiten op het moment dat het donker begint te worden. Buiten het feit dat gesloten gordijnen een gezellige sfeer geven, weten veel mensen niet dat er op deze manier veel warmte bespaard blijft. Gordijnen houden meer warmte tegen dan je zou denken.

3. Verwarm je huis met vuur

Alhoewel de meeste huishoudens tegenwoordig beschikken over een moderne cv installatie, is dit niet de enige manier om het huis te verwarmen. Als je in bezit bent van een houtkachel of open haard dan verwarm je daar al een groot deel van je huis mee. Ook de warmte van brandende kaarsen mag niet onderschat worden. Door een aantal kaarsen in huis te branden, creëer je naast een geweldige sfeer, voelbaar warmte in huis.

4. Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt in de meeste nieuwbouwhuizen standaard aangelegd en dat is niet vreemd. Vloerverwarming kent een aantal voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Met vloerverwarming wordt veel energie bespaard, doordat de warmteafgifte verspreid is. Alhoewel het wat langer duurt voordat vloerverwarming een ruimte verwamd heeft, blijft de warmte langer hangen dan bij verwarming met radiatoren. Hierdoor wordt de warmte niet alleen langer behouden, maar dit scheelt je uiteindelijk ook op de energierekening.

5. Winterkleding

De ultieme oplossing voor warmtebehoud ligt vaak dichter bij je dan je denkt. Door bijvoorbeeld een dik vest aan te trekken of sloffen aan te doen, zorg je ervoor dat je het langer warm hebt. Zorg er ook meteen voor dat je lichaam droog is. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat klamme voeten ervoor zorgen dat je een koud gevoel krijgt.

Naast grote projecten voor het behoud van warmte, zoals isolatie en het aanleggen van vloerverwarming, zijn er gelukkig ook wat laagdrempeligere oplossingen om de warmte in je huis te behouden. Door het consequent sluiten van de gordijnen als het donker wordt, houd jij de warmte in eigen huis in plaats van dat je voor de hele buurt aan het stoken bent.

Bron afbeelding: http://www.linnes.nl/2013/11/25/sfeervol-een-prachtig-dienblad-vol-kaarsen/


Geplaatst

in

door

Tags: