nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Van rustgevende kleuren tot topdekmatras

Het belang van goed slapen

Is het niet heerlijk om na een nacht heerlijk doorslapen verfrist wakker te worden? Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. We slapen bijna een derde van ons leven, en daarom is het ook zo belangrijk om te zorgen dat onze nachtrust optimaal is. Goed slapen zorgt voor essentieel herstel van het lichaam en is daarom een vereiste voor een gezonde levensstijl.

Creëer de ideale omgeving

Een belangrijk begin voor een goede nachtrust is een schone, frisse slaapkamer. Zorg voor rustige kleuren op de muur en een goede ventilatie van de ruimte. Kies voor een matras dat niet te hard, maar ook niet te zacht is. Dit kan afhankelijk zijn van je gewicht. Een topdekmatras kan er voor zorgen dat het matras de optimale steun geeft. Ook het juiste kussen is belangrijk. Iemand die altijd op zijn buik slaapt zal een heel ander kussen nodig hebben dan iemand die meestal op zijn rug ligt. Probeer de slaapkamer te reserveren voor slapen. Het bureau, de TV en een laptop zorgen voor een verminderde nachtrust. Probeer in de slaapkamer een sfeer te creëren die uitnodigt om lekker te gaan liggen en te ontspannen. Kies voor pasteltinten in plaats van harde schreeuwerige kleuren.

De juiste verlichting voor de slaapkamer

Indirecte verlichting zorgt voor minder prikkels bij het naar bed gaan. Overweeg eens een wake-up light voor een natuurlijke manier van ontwaken, die het slaapritme positief beinvloedt. Te veel licht naar binnen door straatlantaarns of stadsverlichting? Het installeren van verduisterde gordijnen kan dit probleem oplossen. Hoe donkerder het is, hoe meer slaaphormoon, serotonine, wordt aangemaakt. Een donkere ruimte zorgt dus zelfs op biologisch niveau voor een betere nachtrust. Maak je toch gebruik van je telefoon of laptop in bed? Probeer dan een filter voor blauw licht. Blauw licht heeft een negatief effect op je nachtrust.

Een oase van rust

Een ander trucje om je nachtrust te bevorderen is een aantal planten op de slaapkamer neerzetten. Geuren van planten hebben een rustgevend effect en planten zorgen voor wat extra zuurstof in de ruimte. Zet in de hoek van de kamer een luie stoel met een lekker dekentje, dit kan helpen op het moment dat je niet kunt slapen. Ga hier dan even zitten en maak het jezelf comfortabel, verandering van houding en omgeving kan wonderen doen. Naast alle aanpassingen van je slaapkamer is het natuurlijk ook belangrijk om voordat je naar bed gaat niet te veel te eten en te drinken. Let vooral op koffie en alcohol, deze drankjes kunnen de nachtrust ernstig verstoren. Doe eventueel wat ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen voordat je naar bed gaat. Ook een lekkere wandeling in de buitenlucht maakt je hoofd lekker leeg. Probeer in ieder geval van je slaapkamer een oase van rust te maken, zodat naar bed gaan een heerlijk ontspannen ritueel kan worden.


Geplaatst

in

door

Tags: