Sauna in eigen woning bouwen

De tijd dat je voor een lekkere saunagang slechts terecht kon in de sportschool of een wellnesscenter ligt ver achter ons. Steeds meer mensen hoeven niet eens de deur meer uit om van de sauna te genieten. Die stappen zo hun eigen privésauna in. Wil je ook een eigen sauna in huis? We vertellen je hier waar je op moet letten.

Ruimte

Een saunacabine hoeft niet veel ruimte in te nemen: soms is een vierkante meter al voldoende. Ruimte is voor de meeste woningen dus geen enkel probleem. Ook in de badkamer is vaak voldoende plek. Met een sauna in de badkamer kun je tussen de saunaronden door gelijk onder een koele douche stappen. Voor elke mogelijke ruimte geldt dat ‘ie goed geventileerd moet kunnen worden.
Het is mogelijk om een volledig op maat gemaakte sauna te bestellen. Handig als de sauna bijvoorbeeld onder een schuin dak komt te staan. Ook buitensauna’s voor in de tuin behoren tot de mogelijkheden.

Plaatsing

De cabine dient geplaatst te worden op een vlakke ondergrond voor een stabiele sauna. Plaats de sauna altijd enkele centimeters van de muren af. Hiermee voorkom je vochtproblemen. Hou ook rekening met de richting waarin de deur opent. Een sauna wordt vaak geleverd in de vorm van een bouwpakket dat je heel gemakkelijk zelf in elkaar kunt zetten, met behulp van een handleiding. Je kunt er ook voor kiezen om de sauna te laten plaatsen door installateurs.

Soorten sauna’s

Er zijn veel verschillende sauna’s verkrijgbaar, dus bedenk van tevoren goed welke sauna het best bij je past. Voor een rustige, kalmerende saunagang kun je het best kiezen voor een Finse sauna met kachel. Wie liever een intensieve saunagang wil, bijvoorbeeld voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn, kan beter kiezen voor een infraroodcabine. Bedenk ook altijd hoeveel personen van de sauna gebruik gaan maken. Meerdere gebruikers vergt een grotere cabine, maar ook een zwaardere kachel en elektrische aansluiting.


Geplaatst

in

door

Tags: