zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig per gezin?

De elektriciteitsrekening is een vaste maandelijkse kost die erg hoog kan oplopen waardoor steeds meer mensen zich de vraag stellen: ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn huis te voorzien?’ De meeste mensen willen immers genoeg energie produceren om hun elektriciteitsrekening volledig te elimineren. Dus is het belangrijk om te weten hoeveel energie je nodig hebt. Hiervoor heb je niet alleen de opbrengst nodig per zonnepaneel, maar ook het totale verbruik van je woning.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?

Een gemiddeld huishouden consumeert zo’n 11000 kilowatt per jaar en we gaan uit van zonnepanelen met een opbrengst van zo’n 250 watt. Hierbij houden we rekening met de gemiddelde opbrengst om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen we nodig hebben. Een korte rekensom brengt ons bij 28-34 zonnepanelen om volledig zelfvoorzienend te zijn. Al hangt dit af van locatie en dakoppervlak.

Hoe reken je je persoonlijke aantal uit?

Voor diegenen die zich afvragen hoe we aan deze aantallen komen voor energieconsumptie en het aantal panelen, is hier het volgende overzicht. Eerst en vooral wil je weten hoeveel energie je verbruikt met je gezin op jaarbasis. Dit staat uitgedrukt in kilowatt per uur (kWh). Dit is in de meeste gevallen terug te vinden op je energiefactuur. Om alles even in perspectief te zien: 1 kWh is 1000 watt dat je verbruikt per uur. Dus als je 20 lampen in huis hebt die elk 50 watt verbruiken en deze staan een uur aan, dan verbruik je 1 kWh.

Om het juiste aantal zonnepanelen te vinden bekijk je het beste de gemiddelde waarden van opbrengst in je land. Deel daarna je totale jaar verbruik door de gemiddelde ratio van je land en 250 (gezien de meeste zonnepanelen 250 watt opbrengen). Deze berekening brengt je bij het aantal panelen dat je nodig hebt.

Hoeveel kWh brengt een zonnepaneel op?

De hoeveel elektriciteit (kWh) dat je zonnepaneelsysteem opbrengt hangt af van de hoeveelheid zonlicht dat je dak opvangt. Dit hangt dan weer af van het land waar je woont en de periode van het jaar. Zo heeft Spanje bijvoorbeeld meer zonlicht dan een gemiddelde streek in Zweden. Maar op beide bestemmingen kun je genoeg elektriciteit opwekken om aan je energienoden te voldoen. Je hebt gewoon meer panelen nodig.   


Geplaatst

in

door

Tags: