vuren

Een kast maken van vurenhout

Zelf een kast maken geeft veel voldoening

Een kast kopen is tegenwoordig het makkelijkste wat er is. Even online zoeken, een paar klikken op de knop en de kast is morgen in huis. Toch is er niets leuker dan zelf een kast maken! Niet alleen geeft een zelfgebouwde kast veel voldoening, ook kun je jouw fantasie en creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan. Verder is een kast maken tegenwoordig heel goed mogelijk. Als je maar het juiste houtmateriaal gebruikt en kiest voor een betrouwbare en voordelige houtgroothandel.

Kies voor vurenhout als basismateriaal

Een van de beste houtsoorten om als basis voor houten kasten te gebruiken, is vurenhout. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar, in vakjargon ook wel de picea abies genoemd. Vurenhout als naaldhoutsoort heeft een aantal duidelijke voordelen boven andere soorten hout. Zo is hout van vuren erg makkelijk te bewerken en relatief goedkoop vergeleken met andere houtsoorten. Vurenhout is, als het goed is geïmpregneerd, uitstekend bestand tegen invloeden van vocht en weer. Ten slotte is een voordeel van vurenhout dat dit type hout voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. Vuren balken kopen is nuttig als je een kast wilt maken, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld kisten, trappen, schuren, puien, ramen, meubels en kozijnen. Zelf voor het maken van krantenpapier wordt vurenhout gebruikt.

Enkele tips voor het maken van een houten kast van vurenhout

Meet voordat je met de kast begint goed hoeveel ruimte er is om de kast te plaatsen. Laat rondom de kast ruimte over en baseer daarop de precieze afmetingen die de kast moet hebben. Op basis van de tekening kun je de juiste platen vurenhout bestellen. Tegenwoordig kan dit prima bij een online houthandel. Met name bij houtgroothandels zijn tegenwoordig tal van latten, planken en platen vurenhout – evenals andere houtsoorten – verkrijgbaar voor scherpe prijzen. Omdat groothandelaren in (vuren)hout minder overheadkosten hebben omdat ze als houthandel online actief zijn, zijn hun prijzen vaak scherper dan in fysieke bouw- en kluswinkels.

Bestel ten slotte naast hout ook, voor de afwerking, de juiste scharnieren, schroeven en/of spijkermateriaal. Natuurlijk kun je de vurenhouten kast daarna nog afwerken met een mooie verflaag. Zo heb je binnen no time een unieke, eigen kast. Voordelig, van kwalitatief goed hout en tegen een naar verhouding voordelige prijs!


Geplaatst

in

door

Tags: